KONTEST Earth We Care, We Love You!

10 03 2010

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca…

Jalan-jalan dari blog ke blog tadi aku terjumpa lagi satu kontest yang agak menarik dan agak sesuai dengan jiwaku sebagai pencinta alam ni. Korang nak tau kontest ape tu? Ni dia…

EARTH WE CARE, WE LOVE YOU CONTEST yang di anjurkan oleh blog SEINDAH DUNIA KITA.

Cara nak masok kontest ni korang cuma ambil satu gambar tentang Unsur-unsur alam iaitu air, tanah, api dan udara beserta caption untuk gambar tu. Untuk maklumat lanjut tentang kontest ni korang singgah ler ke blog Seindah Dunia Kita ni.

Okay, Tanpa membuang ayat. Ni aku nak tunjok gambar aku untuk kontest ni. Gambar ni sebenarnya dah lama. Gambar ni adalah original daripada aku sendiri yang di ambil oleh kawan america ku ketika kitorang bermalam di hutang Gunong Santubong, Kuching, Sarawak.  Saksikanla Keindahan gambar ni…

Korang nampak tak aku bersedia untuk terjun kat atas air terjun tu? Bukak mata besar-besar, susah nak nampak sebab aku pakai camouflage trunk… Kekeke…

Ni la antara air terjun yang ada dekat Gunong Santubong. Dekat jer tempat aku berdiri tu dikatakan ada telaga tempat Tuan Puteri bersiram.  Kat Lubang telaga tu, Kawan america aku sorang je yang boleh menyelam sampai ke dasar telaga tu yang dalam nya di anggarkan sedalam 30 kaki. Sungguh dalam kan?

So, ini jelah yang aku nak kongsi dengan korang bersempena kontest Earth We Care, We Love You! Ramai-ramai ler kita join kontest ni sesambil share gambar tentang alam sekitar yang kita ada. Sekian, trima kasih.

Nak join? silalah ke LINK ini.

Advertisements




Gengblogger Tempat Post Bahan Lucah?

4 03 2010

Assalamualaikum dan Selamat sejahtera kepada semua pembaca!

Senang betol la nak post benda Lucah kat Gengblogger ni. Diharap Admin Gengblogger dapat handle benda macam ni dengan lebih profesional lagi. Kalau dah sorang boleh buat, tak tau ler esok-esok makin banyak gambar lucah muncul kat gengblogger ni. Tak mustahil kan?

Gambar Pelir kat GengbloggerMinta perhatian Admin Gengblogger diharap benda macam ni tak timbul dekat Gengblogger lagi. Kalau boleh tolong tapiskan blogger yang join Gengblogger ni supaya takde unsur-unsur lucah di Gengblogger ni lagi. Trima Kasih.





Si Melayu Yang Bodoh

2 03 2010

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca…

Gambar dibawah ni aku colek dari budak-budak yang post gambar ni dekat Facebook. Lama dah gambar ni sebenarnya. Semenjak dua menjak ni memang banyak isu sensitif yang timbul dekat facebook gara-gara budak bodoh yang tak tau guna teknologi ni dengan cermat. Diorang sebarang je cakap macam diorang tu untouchable tapi bila dah kena terjah, print screen dan disebarkan kepada umum dialog meraka, time tu baru nak menggelabah.

Korang tengokla bualan si bodoh Tasyrif Tajudin ni dengan selamba jer posting-posting kat facebook kononnya dia yang buat bom untuk bakar gereja. Aku ada pesanan untuk si melayu yang bodoh Tasyrif Tajudin ni.

‘Hey Tasyrif, dan orang-orang yang sama kepala bodoh macam kau ni, Kau tak kesian ke dengan saudara se-Islam ko kat Sarawak ni, Ko tau tak yang kitorang yang beragama Islam dekat Sarawak ni hanyalah golongan minoriti? Kitorang dekat sini betul-betul takut kalau isu sensitif macam ni timbul. Ko paham tak? Kalau tak paham ko bacalah artikel TRAGEDI AMBON yang berlaku kat Indonesia tak lama dulu ni.’

Itulah pesanan ku kepada si Melayu bodoh yang bernama Tasyrif ni dan orang-orang yang sama kepala bodoh macam dia.





Selamat Menyambut Maulidur Rasul 1431H

26 02 2010

Hari ini genap 12 Rabiul Awal 1431H hari keputeraan Nabi Junjungan kita Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم yang jatuh pada 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan 23 April 571M.

Sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri Sarawak di anjurkan di bahagian Sri Aman. Aku rasa semasa aku tengah aku buat entri ni,  Muslimin dan muslimah dekat Sri Aman sedang sibuk berarak  membawa sepanduk sambil berselawat ke atas Nabi. Teringat ku zaman skolah dahulu, Kalau perarakan Maulidur Rasul dianjurkan di kuching,  sekolah aku akan menghantar student yang beragama Islam nya pergi berarak. Lama dah ku tak berarak  sambil berselawat ke atas Nabi Junjungan kita, Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم.

Walaupun tak dapat nak join aktiviti berarak, aku ada cara tersendiri menyambut Maulidur Rasul. Sehari-harian selagi aku online hari ni aku akan baca la post-post  pasal Maulidur Rasul, artikel kisah-kisah Nabi disamping mendengar lagu-lagu selawat ke atas Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم di youtube.

Oleh yang demikian, jom kita sama-sama menyanyikan lagu Cahaya Selawat yang dinyanyikan oleh Raihan  bersama-sama.

Dan sentiasalah kita berselawat ke atas nabi…

اللهم صل على سيدنا محمد بعدد من صلى عليه وصل على سيدنا محمد بعدد من لم يصل عليه وصل على سيدنا محمد كما تحب ان يصلى عليه وصل على سيدنا محمد كما امرت ان يصلى عليه

“Ya Allah, kurniakanlah selawat ke atas junjungan Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم sebanyak bilangan orang yang berselawat kepadanya dan tambahkanlah selawat untuk junjungan Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم sebanyak bilangan orang yang tidak berselawat kepadanya dan tambahkanlah selawat kepada junjungan Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم sebagaimana Engkau suka dibacakan selawat untuknya dan tambahkanlah selawat untuk junjungan Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم sebagaimana yang telah Engkau perintahkan”





Best On Tube

8 09 2009

Check out this site! Collection of Award Winning Short Films, Animations, Stop motions, Documentaries and Interactive Videos available on this site. This site is developed by Marko Krulc.

Watch one of the video available about Weeds origin.

For your information, there is also description about the video for each video available. You can easily share the video with your friends from this site.

Enjoy Watching and get knowledge! visit Best On Tube

Do you like what you have read? Subscribe to my updates by Email





Enrich Your Word Power (money talks)

9 11 2008

How well do you know the language of money. Let’s try these few words below.

1. consolidate – A)to hand over B)combine C)accept D)accomplish

2. arrears – A)line of credit B)interest rate C)transfer of rights D)unpaid debts

3. legal tender – A)negotiated settlement B)contract C)money D)copyright

4. commodities – A)junk bonds B)agricultural and mining products C)short-term notes
D)penny stocks

5. bear – A)puzzle B)unregistered security C)liability D)pessimist

6. dun – A)to overcharge B)keep secret C)remove D)pursue payment

7. frugal – A)productive B)thrifty C)attentive D)efficient

8. audit – A)to sue B)give support C)examine records D)sell assets

9. penury – A)piggy bank B)poverty C)small change D)injustice

10. assesment – A)commitment B)outline C)compromise D)evaluation

answer
1.(B) 2.(D) 3.(C) 4.(B) 5.(D) 6.(D) 7.(B) 8.(C) 9.(B) 10.(D)

Vocabulary Ratings
1-3 Not bad, 4-6 Good, 7-9 Excellent, 10 Exceptional

I got 7 corrects, how about you? You may leave a comment with your result.





Magic Math Equation

23 09 2008

My friend give me this math question last night but i still can’t get the answer and my friend neither. Any math expert can help us? The story would be like this…

Adrian, Bryan, and Darren go for window shopping at The Spring shopping Mall. While looking around at shoe shop. Adrian trying a shoe and he decided to buy the shoe but he left his wallet at home. The price of the shoe is $97 then he borrowed $50 from Bryan and another $50 from Darren then he bought the shoe. He pays $100 to the cashier and the balance is $3.

On the way home, with the change $3 left, Adrian want to reduce the amount he borrowed from Bryan and Darren and he pay them $1 to each of them and another $1 is left. That’s mean Adrian only borrowed from Bryan and Darren $49 each. okay… the tricky part is like this..

Amount Adrian borrowed… $50 + $50 = $100

shoe price… $97 Then he pay.. $100 – $97 = $3

he pays $1 to each of them = $3 – $1 – $1 = $1 am i correct?

Amount he borrowed… $49 from Bryan and $49 from Darren…

and $1 left to Adrian…

if we add the last amount he borrowed from Bryan and Darren plus the amount left to him…

$49 + $49 + $1 = $99

but at the first place… Adrian borrowed $100 from them but now short another dollar. So, where is another $1 going? I don’t have this answer. can you solve it?