Import Posts Dari Blogger ke WordPress

1 03 2010

Aku baru je berpindah dari Blogger.com kepada WordPress. Oleh sebab aku tak nak entri-entri aku yang lama kat blogspot tu hilang dan dibuang begitu saja dekat Blogger. Jadi aku import la semua content dan komen ke blog WordPress baru aku ni.

Senang jer nak import semua content dari Blogger ke WordPress. Tutorial yang aku nak beri ni pun cuma bedasarkan pengalaman aku import content aku dari blogger ke wordpress. Korang ikut jer la step-step mudah ni. Sebelum tu, pastikan Korang dah register blog kat wordpress seblom buat step-step ini.

1-> Log in ke wordpress.com

2->Dekat Dashboard, pegi ke [tools] dan klik import.

3->Pilih import post from Blogger.

4->Authorized kan import from Blogger

5->Grant Access ke Blogger.com

6->Dekat Magic Button tu, press ler Import

Note: Kalau progress import tu stuck, Klik reset the importer dan cuba import balik.

7->Akhir sekali, Tunggu progress import siap secara automatik.

Setelah siap, pegi ke Edit Post dan semua entri yang diimport sudah berada dekat post WordPress korang. Bolehlah delete blog Blogger tu kalau dah tak nak simpan lagi dan teruskan berblogging bersama WordPress!





WordPress Beginner

1 03 2010

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua pembaca…
Wordpress Logo Sememangnya aku dah agak lama register dengan wordpress ni semenjak september 2008 tapi aku cuma register dan letak satu post then tetap juga berblog guna blogger.com. Baru sekarang aku rasa nak konsentret berblog guna wordpress ni sebab aku semakin hari semakin terpikat tengok blog-blog yang guna wordpress. Macam best jer.

Kalau ikut kata-kata blogger otai, kalau nak jadi blogger sejati, kenalah bertukar kepada wordpress. Banyak function dekat wordpress yang takde dekat blogger.com dan yang paling di tekan oleh otai-otai blogger, WordPress lebih mudah untuk buat SEO (Search Engine Optimization) berbanding Blogger.com

Oleh sebab aku masih baru dalam bidang wordpress ni jadi aku tak tergesa-gesa la nak beri pendapat aku sendiri tentang wordpress ni. Aku akan terus explore dengan lebih mendalam lagi tentang wordpress ni dan insyaAllah akan ku kongsi bersama Ilmu dan pengetahuan yang aku dah belajar dengan wordpress ni. Sharing is Caring rite?