Import Posts Dari Blogger ke WordPress

1 03 2010

Aku baru je berpindah dari Blogger.com kepada WordPress. Oleh sebab aku tak nak entri-entri aku yang lama kat blogspot tu hilang dan dibuang begitu saja dekat Blogger. Jadi aku import la semua content dan komen ke blog WordPress baru aku ni.

Senang jer nak import semua content dari Blogger ke WordPress. Tutorial yang aku nak beri ni pun cuma bedasarkan pengalaman aku import content aku dari blogger ke wordpress. Korang ikut jer la step-step mudah ni. Sebelum tu, pastikan Korang dah register blog kat wordpress seblom buat step-step ini.

1-> Log in ke wordpress.com

2->Dekat Dashboard, pegi ke [tools] dan klik import.

3->Pilih import post from Blogger.

4->Authorized kan import from Blogger

5->Grant Access ke Blogger.com

6->Dekat Magic Button tu, press ler Import

Note: Kalau progress import tu stuck, Klik reset the importer dan cuba import balik.

7->Akhir sekali, Tunggu progress import siap secara automatik.

Setelah siap, pegi ke Edit Post dan semua entri yang diimport sudah berada dekat post WordPress korang. Bolehlah delete blog Blogger tu kalau dah tak nak simpan lagi dan teruskan berblogging bersama WordPress!





WordPress Beginner

1 03 2010

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua pembaca…
Wordpress Logo Sememangnya aku dah agak lama register dengan wordpress ni semenjak september 2008 tapi aku cuma register dan letak satu post then tetap juga berblog guna blogger.com. Baru sekarang aku rasa nak konsentret berblog guna wordpress ni sebab aku semakin hari semakin terpikat tengok blog-blog yang guna wordpress. Macam best jer.

Kalau ikut kata-kata blogger otai, kalau nak jadi blogger sejati, kenalah bertukar kepada wordpress. Banyak function dekat wordpress yang takde dekat blogger.com dan yang paling di tekan oleh otai-otai blogger, WordPress lebih mudah untuk buat SEO (Search Engine Optimization) berbanding Blogger.com

Oleh sebab aku masih baru dalam bidang wordpress ni jadi aku tak tergesa-gesa la nak beri pendapat aku sendiri tentang wordpress ni. Aku akan terus explore dengan lebih mendalam lagi tentang wordpress ni dan insyaAllah akan ku kongsi bersama Ilmu dan pengetahuan yang aku dah belajar dengan wordpress ni. Sharing is Caring rite?





Selamat Menyambut Maulidur Rasul 1431H

26 02 2010

Hari ini genap 12 Rabiul Awal 1431H hari keputeraan Nabi Junjungan kita Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم yang jatuh pada 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan 23 April 571M.

Sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri Sarawak di anjurkan di bahagian Sri Aman. Aku rasa semasa aku tengah aku buat entri ni,  Muslimin dan muslimah dekat Sri Aman sedang sibuk berarak  membawa sepanduk sambil berselawat ke atas Nabi. Teringat ku zaman skolah dahulu, Kalau perarakan Maulidur Rasul dianjurkan di kuching,  sekolah aku akan menghantar student yang beragama Islam nya pergi berarak. Lama dah ku tak berarak  sambil berselawat ke atas Nabi Junjungan kita, Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم.

Walaupun tak dapat nak join aktiviti berarak, aku ada cara tersendiri menyambut Maulidur Rasul. Sehari-harian selagi aku online hari ni aku akan baca la post-post  pasal Maulidur Rasul, artikel kisah-kisah Nabi disamping mendengar lagu-lagu selawat ke atas Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم di youtube.

Oleh yang demikian, jom kita sama-sama menyanyikan lagu Cahaya Selawat yang dinyanyikan oleh Raihan  bersama-sama.

Dan sentiasalah kita berselawat ke atas nabi…

اللهم صل على سيدنا محمد بعدد من صلى عليه وصل على سيدنا محمد بعدد من لم يصل عليه وصل على سيدنا محمد كما تحب ان يصلى عليه وصل على سيدنا محمد كما امرت ان يصلى عليه

“Ya Allah, kurniakanlah selawat ke atas junjungan Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم sebanyak bilangan orang yang berselawat kepadanya dan tambahkanlah selawat untuk junjungan Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم sebanyak bilangan orang yang tidak berselawat kepadanya dan tambahkanlah selawat kepada junjungan Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم sebagaimana Engkau suka dibacakan selawat untuknya dan tambahkanlah selawat untuk junjungan Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم sebagaimana yang telah Engkau perintahkan”





Facebook Symbols and Characters

2 02 2010

This is all facebook symbols and characters. Practically, all the Unicode symbols are listed in here. Some of the code you can directly input from your keyboard using alt codes reference. But it is easier for me to copy and paste these code because it is hard to remember all the codes. Try it and have fun with it!

≈๑۩ ۩.. ..۩۩๑ ๑۩۞۩๑ ✲❈➹ ~.~◕ ‿-。☀☂☁ 【】┱┲❣ ✚✪✣ ✤✥✦❉ ❥❦❧❃ ❂❁❀✄☪ ☣☢☠☭♈ ➸✓✔✕ ✖㊚㊛ *.:。 ✿*゚‘゚・ ⊙¤㊣★☆ ♀◆◇ ◣◢◥▲ ▼△▽⊿◤ ◥▆▇ ██■▓ 回□〓≡╝ ╚╔╗ ╬═╓╩ ┠┨┯┷┏ ┓┗┛ ┳⊥﹃﹄ ┌┐└┘∟ 「」↑↓ →←↘↙ ♀♂┇┅﹉ ﹊﹍﹎ ╭╮╰╯ *^_^* ^*^ ^-^ ^_^ ^︵^∵ ∴‖︱︳ ︴﹏﹋﹌ ♂♀♥♡☜ ☞☎☏⊙ ◎☺☻►◄ ▧▨♨◐◑ ↔↕▪▫ ☼♦▀▄█ ▌▐░▒▬ ♦◊◦☼ ♠♣▣▤▥ ▦▩ぃ◘◙ ◈♫♬♪ ♩♭♪の☆ →あ£❤。 ◕‿◕。 ✎✟ஐ≈ ๑۩۩.. ..۩ ۩๑๑۩۞ ۩๑✲❈ ➹ ~.~◕‿-。 ☀☂☁【】 ┱┲❣✚ ✪✣✤✥ ✦❉❥❦ ❧❃❂❁❀ ✄☪☣☢☠ ☭♈➸✓ ✔✕✖㊚ ㊛ *.:。✿*゚ ‘゚・ ◊♥╠═╝▫■๑»«¶ஐ©† εïз♪ღ♣ ♠•± °•ิ.•ஐஇ *×○▫ ♂•♀◊©¤ ▲↔™®☎ε їз♨☏☆★ ▽△▲∵∴∷ #♂♀♥♠♣ ♧♤♧♡♬♪ ♭♫♪ﻬஐღ ↔↕↘••● ¤╬﹌▽☜♥☞ ♬✞♥♕☯☭☠☃ ─ ━ │ Read the rest of this entry »





Flip Text, Turn Text Upside Down

6 01 2010


You can flip text, rotates text or turn text upside down by simply visit to
flipmytext.com, write into the box, copy and paste. You can use it for Twitter, Facebook, YouTube, Blogs, Forums, and etc. Try it and make things more fun on your social media! visit Flipmytext.com





Facebook Haters

11 09 2009

I updating and checking my Facebook daily. Just like you checking your phone. It’s freaking super addictive social media where you can interact with your friends around the globe or even you can promote your site and your business with it. I can say my daily life is not complete without Facebook. Perhaps and I wish, I will meet my future wife on Facebook. LoL… The best Social Media ever created.

Watch this short video about Facebook by Julian Smith. You are gonna like it! 😉

Do you like what you have read? Subscribe to my updates by Email





Best On Tube

8 09 2009

Check out this site! Collection of Award Winning Short Films, Animations, Stop motions, Documentaries and Interactive Videos available on this site. This site is developed by Marko Krulc.

Watch one of the video available about Weeds origin.

For your information, there is also description about the video for each video available. You can easily share the video with your friends from this site.

Enjoy Watching and get knowledge! visit Best On Tube

Do you like what you have read? Subscribe to my updates by Email